€ EUR
Sluiten

De evolutie van een icoon

Lees meer over de reis achter ons legendarische Rider jack, van ontstaan tot perfectie


Als een van de grondleggers van denim – en met bijna 130 jaar kennis van workwear – hebben we enkele opvallende items in ons archief. Maar niets is zo beroemd als het Lee® Rider Jacket – ’s werelds eerste slim denim jack.First denim jacket - 91J - Lee Jeans

1925
Dit eerste denim jack uit 1925, het 91J, was vooral populair bij vroege spoorwegarbeiders en werd ook wel Lee’s “Loco” jack genoemd. Het had een normaal model en één borstzak, dus je kunt zien hoe de stijl zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld.


1935 – 1939
In 1934 werd het 101J Cowboy Jacket geboren en een jaar later kwam het 101LJ met een extra warme voering op de markt.

Het was al populair bij arbeiders en cowboys. Ook de legendarische rodeoster Turk Greenough was een fan, maar hij liet zijn vriendin het jack innemen voor een smaller model. De H.D. Lee Company liet zich hierdoor inspireren en ontwierp een nieuw slim denim jack speciaal voor cowboys en rodeorijders.

Rider denim jacket - Cowboys and rodeo style - Lee Jeans


Dit is het Rider Jacket…New Lee Rider Jacket - Rodeo Cowboy Association - Lee Jeans

1948
Het werd ook wel het “”New Lee Rider Jacket”” genoemd en was bedoeld voor leden van de Rodeo Cowboy Association en Cowboy Association of America, zolang de voorraad strekte.
In de reclame in het tijdschrift The Buckboard zie je enkele van de iconische details: een nauwsluitend model tot op de taille met kenmerkende zigzagstiksels langs de knoopsluiting met verticale plooien en borstzakken aan weerskanten ervan.


In de herfst van 1948 werd het nieuwe jack geadverteerd in rodeo- en cowboytijdschriften met de slogan “Kijk naar Slim in zijn nieuwe Lee Rider Jacket!” met daaronder een omschrijving van de cowboyvriendelijke stijl: “Geplooide klepzakken met een knoopsluiting, een veelzijdige kraag, mouwen met voldoende schouder- en elleboogruimte, een verstelbare tailleband en afgestikte knoopsgaten. Octrooi aangevraagd.”

Look at Slim in his New Lee Rider Jacket! - Lee Jeans


Sindsdien is er weinig veranderd. Waarom zouden we als het perfect is? De iconische details zijn er dus nog steeds. Zo herken je een Rider:Rider Jackets Buttons - Lee Jeans
DE KNOPEN
Alle Lee cowboyjacks die zijn gemaakt na hun introductie eind 1948, hebben de Lee Rider of premium Lee 101 knopen.

Rider Jacket - Pockets - Lee Jeans
SCHUINE ZAKKEN
De twee borstzakken zijn schuin aangebracht voor eenvoudige toegang, bijna zeker voor een pakje Marlboros.


Rider Jackets - Details - Lee Jeans
ZIGZAGSTIKSELS
Een kenmerkend detail van het nieuwe nauwsluitende 101J ontwerp werd gevormd door de zigzagstiksels op de sluiting middenvoor. Die zijn niet puur decoratief, maar verstevigen het denim.

Rider Jacket - Waistband - Lee Jeans
VERSTELBARE TAILLEBAND
Lee’s cowboyjacks hadden ook een verstelbare taille dankzij een kort riempje met twee zwarte knopen.


Aangepast aan 2018 – met inspiratie en authenticiteit van de fashiontrends uit de jaren 90. De rider jacket is nog nooit zo relevant geweest, een must-have dit seizoen, en de komende seizoenen.Rider Jacket - 101LJ Cowboy - Lee Jeans
Lee 101LJ Cowboy Jacket
1949 – 1950

Rider Jacket - 101LJ Storm - Lee Jeans
Lee 101LJ Storm Rider Jacket
1961 – 1965

Rider Jacket - Modern - Lee Jeans
Lee Rider Jacket
2018Back to top

LEEWRANGLER INTERNATIONAL SAGL, whose registered office is at Via Vite 3, 6855 – Stabio, Switzerland, Company Registration Number Stabio CH-501.4.023.528-6, VAT Number CHE-177.767.456 (“Lee” or “we”)”.